sâmbătă, 12 martie 2016

Nuferii ( I )

Motto:



 ”Nuferii albi, nuferii galbeni sunt stele în oglinda apelor şi au atâtea înţelesuri tainice. Printre trestii, legănate sub pletele sălciilor, în susurul uscat al stufului, în singurătatea imensă cu zvonuri de viaţă primară, de geneză miraculoasă.
(Iuliu Bărbat, ”Nedeia florilor”)


Nuferii sunt plante acvatice care fac parte din familia Nymphaeaceae, care cuprinde cam 40 de specii, răspândite pe tot globul.  Sunt plante perene, originare din Europa, Africa si Orient, cărora le place să  traiasca pe lacuri, balti sau ape usor curgătoare. Florile sunt adesea parfumate, au petale de culori diferite, așezate pe mai multe rânduri.
 La noi în țară este răspândit  nufărul galben. Floarea sa,de un galben intens, este are un parfum foarte puternic.

Tot o specie de nufăr este si lotusul (Nelumbo nucifera), care are flori asemănătoare, dar se deosebeste de nufărul rustic prin forma frunzei și prin faptul că floarea se înalță deasupra apei. Florile de lotus sunt albastru-roz, roșii sau  albe și înfrumușețează deltele, lacurile și iazurile naturale sau artificiale.
Florile de lotus (Nelumbo nucifera) ocupă un rol important în cadrul diferitelor tradiții de vindecare ale orientului. Ele conțin lotusină și nuciferină, compuși care determină un efect specific de stimulare cerebrală și care generează o stare generală de relaxare extrem de plăcută

Nelumbo nucifera

Nuferii sunt plantele cu cele mai multe semnificații în mitologie, simbolizând forța de creație, nemurirea, sănătatea, gloria sau pacea sufleteasca.
Pentru egipteni nuferii erau cele mai frumoase flori. Legendele lor spun ca soarele a răsărit prima dată dintr-o floare de nufăr.
Egiptenii numeau nuferii albi ''nenufar'' (cuvântul însemnând ''frumoasele''). Un mit cosmogonic egiptean relatează ivirea soarelui, Ra, dintr-o floare de lotus crescută din haosul acvatic, Nun.

Flori de lotus

Lotusul este prezent și în tradiția budistă deoarece Buddha Gautama (cunoscut și ca Buddha Sakyamuni) este înfătisat deseori stând pe o floare de lotus.
Legenda spune ca el își imagina oamenii ca pe niste boboci de floare într-un lac, crescând din noroi si încercând să ajungă la suprafață pentru a putea înflori.

In Europa, un preot francez, Latour Marliac,  a fost un pionier în cercetarea, observarea și cultivarea nuferilor în secolul al XVIII-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu